Швеція заявила, що Росія порушує роботу супутникових мереж після її вступу в НАТО

Четвер, 20 червня 2024, 18:36 - Ірина Кутєлєва

Влада Швеції заявила, Росія стоїть за "шкідливими перешкодами", навмисно націленими на супутникові мережі країни, які вона вперше помітила через кілька днів після вступу до НАТО раніше цього року.

[SOURCE]Про це повідомляє Bloomberg, пише "Європейська правда".

Агентство має у своєму розпорядженні лист від 4 червня, про який не було відомо раніше. У ньому Шведське управління пошти і телекомунікацій звернулося до Ради радіорегламенту Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ), що базується в Женеві, з проханням розглянути російські перешкоди на засіданні, яке розпочнеться в понеділок.

Агентство поскаржилося на втручання Росії 21 березня. Це було через два тижні після того, як країна приєдналася до НАТО.

Шведська влада заявила, що перешкоди з боку Росії та Криму спрямовані на три різні супутникові мережі Sirius, розташовані в орбітальній позиції 5 градусів східної довготи. Ця позиція є однією з основних для супутників, що обслуговують країни Північної та Східної Європи.

"Ці перебої, безумовно, серйозні і можуть розглядатися як частина більш широких російських гібридних дій, спрямованих проти Швеції та інших країн. Ми працюємо разом з іншими країнами, щоб знайти відповідь на ці дії", – заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Крістерссон додав, що перебої вплинули на телевізійне мовлення в Україні, яке залежало від супутника, що належить шведській компанії, яку він не назвав.

Франція, Нідерланди і Люксембург подали аналогічні скарги до МСЕ, який координує глобальний розподіл радіочастот і супутникових орбіт. Усі країни прагнуть обговорити проблему перешкод на засіданні Ради з радіорегламенту наступного тижня.

Європейські супутникові компанії останні кілька місяців повідомляють про спроби перехоплення телевізійного сигналу з боку Росії, що призводить до переривання мовлення і трансляції пропаганди для дітей.

Нагадаємо, 10 червня Фінляндія заявила про перше за останній рік порушення її повітряного простору російським військовим літаком. 

Крім того, у травні МЗС Естонії викликало тимчасового повіреного у справах РФ у зв'язку з почастішанням збоїв у роботі GPS.