ЄС висловив підтримку Кіпру, якому лідер ліванської "Хезболли" пригрозив ударами

Четвер, 20 червня 2024, 21:09 - Олег Павлюк

Європейський Союз підтримав Кіпр після погроз лідера ліванської "Хезболли" Хасана Насралли оголосити країну "частиною війни" через її допомогу Ізраїлю.

[SOURCE]Про це сказав на брифінгу 20 червня речник Європейської комісії Петер Стано, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Cyprus Mail.

У телевізійному зверненні напередодні Насралла вперше згадав про Кіпр, заявивши, що "Хезболла" може вважати його "частиною війни", якщо той продовжить дозволяти Ізраїлю використовувати свої аеропорти і бази для військових навчань.

"Відкриття кіпрських аеропортів і баз для ізраїльського ворога з метою нанесення ударів по Лівану означатиме, що кіпрський уряд є частиною війни, і опір буде мати справу з ним як з частиною війни", – заявив він.

Франція і США спробують зупинити ескалацію між "Хезболлою" та Ізраїлем 

Речник Єврокомісії висловив підтримку Кіпру, нагадавши, що "будь-яка загроза проти однієї з наших країн-членів є загрозою проти Європейського Союзу".

"ЄС повністю підтримує сам Кіпр, а також заяву, зроблену президентом Кіпру (Нікосом Хрістодулідісом. – Ред.) щодо погроз із боку "Хезболли", – сказав він, додавши, що ЄС "бере участь у контактах і діяльності з різними партнерами в регіоні з метою сприяння необхідній деескалації".

Станом наголосив, що ЄС уважно стежить за ситуацією на кордоні між Ліваном та Ізраїлем, оскільки вона є "джерелом постійного занепокоєння", і закликав до деескалації напруженості в регіоні.

Підтримуване Іраном бойове угруповання "Хезболла", що діє в Лівані, та Ізраїль обмінюються ударами з моменту початку війни в Газі 7 жовтня 2023 року, постійно посилюючи атаки, що викликає занепокоєння щодо більш масштабної конфронтації.

Сполучені Штати занепокоєні тим, що бойові дії на ізраїльсько-ліванському кордоні можуть перерости у повномасштабну війну.