Польща очікує роз’яснень від Німеччини через повернення групи мігрантів, ймовірно, українців

П'ятниця, 21 червня 2024, 11:27 - Христина Бондарєва

У Польщі очікують роз’яснень від Німеччини після повернення на польську територію групи мігрантів, якими, за словами польських прикордонників, могли бути українські громадяни. 

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє TVN 24.

Про черговий інцидент із поверненням групи людей із Німеччини до Польщі першою повідомила німецька щоденна газета Sueddeutsche Zeitung. 

У випуску за середу газета написала, що в суботу, 15 червня, на прикордонному мосту між Франкфуртом-на-Одері і Слубіце німецькі поліцейські наказали групі з десятка жінок і чоловіків швидко перетнути міст і повернутись до Польщі. 

"На момент публікації було незрозуміло, чому групу людей відправили до Польщі. Запит, адресований федеральній поліції, залишається без відповіді", – повідомило німецьке видання.

Як повідомив речник головнокомандувача Прикордонної служби підполковник Анджей Юзвяк, "попередні висновки свідчать про те, що інцидент міг стосуватися групи українських громадян, яким німецька поліція відмовила у в’їзді". 

У Польщі кажуть, що Німеччина перепросила за завезення групи мігрантів через кордон

Комендант прикордонної застави у Свецько звернувся за поясненнями до свого колеги з німецької сторони.

Нещодавно Німеччина продовжила стаціонарний контроль на кордоні з Польщею, Чехією та Швейцарією на пів року – до середини грудня. 

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер також розпорядилася провести контроль на всіх кордонах на час Чемпіонату Європи з футболу. З 7 червня контроль проводить федеральна поліція.

У свою чергу заступник міністра внутрішніх справ і адміністрації Мацей Дущик заявив у четвер, що мігрантів, які хочуть потрапити до Німеччини, але не мають необхідних документів, затримують на польсько-німецькому кордоні, де Німеччина відновила контроль. 

За його словами, з початку цього року таких випадків було понад 3700, з них близько 2200 стосуються українців.

"Ці люди були затримані на польсько-німецькому кордоні, тому що у них не було документів на перетин кордону", – сказав заступник міністра.

Найгучніший за останні дні випадок повернення мігрантів був зафіксований 14 червня в Осінові Дольному – німецька поліція залишила там афганську сім'ю з п'яти осіб, яким відмовили у в'їзді до Німеччини. 

У справу втрутився прем'єр-міністр Дональд Туск, який поговорив про це з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. 

За словами президента Анджея Дуди, дії німецької поліції є "незаконними, скандальними та порушують норми".