Ізраїль відмовився від зустрічі з ЄС, де мав пояснити свої дії в Газі

Новини — П'ятниця, 21 червня 2024, 17:26 —

Ізраїльська сторона відмовилась від участі в спеціальному засіданні Ради асоціації ЄС-Ізраїль, де мали обговорити дотримання ним міжнародного права під час бойових дій у секторі Гази.

Цю інформацію в коментарі Politico підтвердило представництво Ізраїлю при ЄС, пише "Європейська правда".

У четвер ізраїльський уряд надіслав офіційну відповідь високому представнику ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепу Боррелю, який запросив його на спеціальне засідання Ради асоціації ЄС-Ізраїль.

У ньому Ізраїль запропонував скликати двосторонній саміт у другій половині року, коли в Раді Європейського Союзу головуватиме Угорщина – один із найактивніших прихильників Ізраїлю в ЄС.

Реклама:
ЗМІ: США скасували зустріч з Ізраїлем через відео Нетаньягу

Європейська комісія підтвердила Politico отримання листа і повідомила, що міністри закордонних справ ЄС обговорять реакцію Ізраїлю на засіданні в понеділок, 24 червня.

Минулого місяця Євросоюз вирішив скликати Раду асоціації з Ізраїлем, щоб обговорити дотримання ним зобов'язань у сфері прав людини, передбачених Угодою про асоціацію, з огляду на погіршення гуманітарних наслідків операції в Газі.

Деякі країни ЄС, зокрема Бельгія, яка головує в Раді Євросоюзу до кінця цього місяця, хочуть чинити тиск на Ізраїль за допомогою торговельних санкцій. На Європу у 2022 році припадало 28,8% ізраїльського експорту.

Критика з боку Євросоюзу посилилась також після припису Міжнародного суду ООН, який наказує Ізраїлю негайно зупинити операцію в Рафаху і який він проігнорував. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: