Голова МЗС Латвії: ЄС має ввести проти Білорусі такі ж санкції, як і проти Росії

П'ятниця, 21 червня 2024, 21:15 - Олег Павлюк

Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже вважає успіхом ухвалення в Європейському Союзі 14-го пакета санкцій проти Росії, але закликає поширити на Білорусь обмеження, які діятимуть щодо Москви.

[SOURCE]Про це вона сказала після засідання латвійських топпосадовців із питань зовнішньої політики 21 червня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.lv.

Браже заявила, що латвійська сторона планує ініціювати дискусію стосовно додаткових санкцій проти Білорусії.

"Конкретно ті санкційні позиції в торгівлі з Росією, які є в списку – ми бажаємо, щоб вони застосовувались і до Білорусі. Тому що ми бачимо зі статистики, що групи товарів фактично йдуть через Білорусь до Росії, тому що там є митний союз", – пояснила голова МЗС Латвії.

Хоча ЄС запроваджує секторальні санкції проти Білорусі, забороняючи імпорт або експорт певних товарів, їхній список не такий широкий, як у випадку з Росією.

Посли країн Євросоюзу узгодили 14-й пакет санкцій проти Росії цього тижня після понад місяця дискусій; його мають схвалити на початку наступного тижня міністри закордонних справ ЄС.

Топдипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що цей пакет санкцій проти РФ націлений на військово-промисловий оборонний комплекс, фінансові послуги, енергетичний сектор, обхід санкцій, воєнні злочини, зокрема осіб, причетних до депортації українських дітей.

Відомо, що пакет спрямований проти російського "тіньовому флоту" танкерів.