Макрон перед виборами до парламенту закликав не голосувати "за крайнощі"

Неділя, 23 червня 2024, 10:29 - Андрій Синявський

Президент Емманюель Макрон закликав французів утриматись від голосування за крайнощі на тлі опитувань, які пророкують перемогу ультраправим на дострокових парламентських виборах 30 червня.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це він сказав на Святі музики, організованому в Єлисейському палаці, повідомляє Le Figaro.

За його словами, він "впевнений у французькому народі, його інтелекті, його силі". Глава держави закликав співгромадян бути відповідальними.

"Існують крайнощі, яких не можна допустити. Є багато людей, які хотіли б роз'єднати народ. Є багато людей, які хотіли б керувати всупереч народу. Ні!", – зазначив Макрон.

Президент вкотре встав на захист свого рішення про розпуск парламенту, закликавши людей не "боятися" цього.

Згідно з опитуванням, опублікованим у п'ятницю, ультраправі можуть мати від 250 до 300 представників у Національних зборах (парламенті) – абсолютна більшість становить 289 місць.

Однак ці результати слід інтерпретувати "з обережністю" з огляду на різні можливості у другому турі виборів 7 липня.

Нагадаємо, Макрон розпустив парламент 9 червня через поразку його партії на виборах у Європарламент. Він оголосив, що дострокові вибори відбудуться 30 червня (перший тур) і 7 липня (другий тур). 

Рейтинг  Макрона впав на шість пунктів після його рішення розпустити парламент.

Детальніше про те, чому президент Франції вирішив оголосити дострокові вибори – у статті "Макрон йде ва-банк".