У Франції опитування прогнозують переконливу перемогу партії Ле Пен і соратників

Новини — Неділя, 23 червня 2024, 14:58 —

Правопопулістське "Національне об’єднання", неформальною лідеркою якого є Марін Ле Пен, за результатами дострокових парламентських виборів у Франції може отримати понад третину голосів, суттєво випереджаючи всіх опонентів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать результати опитування від центру Elabe на замовлення BFMTV і La Tribune Dimanche. 

"Національне об’єднання" разом із соратниками можуть отримати близько 36% голосів, що забезпечує їм 250-280 місць у Національній асамблеї (з 289 місць, необхідних для абсолютної більшості). 

Альянс лівих партій "Новий народний фронт" може отримати 27% голосів і стати основною опозиційною фракцією, отримавши від 150 до 170 місць. 

Реклама:

Пропрезидентський блок "Разом" можуть підтримати близько 20% виборців, що забезпечить йому від 90 до 110 місць – велику втрату, порівняно з 245 у парламенті поточного скликання. 

Суттєво втрачають і "Республіканці", які виступили проти альянсу з Ле Пен – їх підтримають близько 10% виборців, що означає 35-45 місць у парламенті, порівняно з 62 у попередньому скликанні. 

Інші політсили можуть отримати 10-12 мандатів.  

60% опитаних впевнені, що підуть голосувати, і 11% майже впевнені у цьому. Це прогнозує суттєво вищу явку, аніж на попередніх виборах 2022 року, коли вона склала 57%. 

Серед прихильників окремих політсил різного спрямування голосувати планують навіть понад 80%. 

Результати ґрунтуються на опитуванні репрезентативної вибірки з 2002 респондентів на материковій території Франції, збір даних проводили 19-21 червня. Можлива похибка складає від 1 до 2,6 процентних пунктів. 

Інше опитування, оприлюдне цими вихідними, прогнозує партії Ле Пен із соратниками навіть абсолютну більшість

Нагадаємо, формальний лідер правопопулістів Жордан Барделла заявив, що зацікавлений у прем’єрській посаді лише у разі отримання партією абсолютної більшості, мотивуючи це тим, що в іншому разі не зможе реалізувати свої плани.

Рейтинг президента Емманюеля Макрона після його рішення розпустити парламент впав на шість пунктів.

Детальніше про те, чому президент Франції вирішив оголосити дострокові вибори – у статті "Макрон йде ва-банк".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: