У Литві продовжать процес визнання Комуністичної партії злочинною організацією

Середа, 26 червня 2024, 13:08 - Андрій Синявський

Комітет литовського парламенту з культури в середу розгляне законопроєкт, який пропонує визнати на юридичному рівні Комуністичну партію Литви (КПЛ) злочинною організацією.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Delfi.

Законопроєкт пропонує обмежити можливості членів КПЛ, які обіймали керівні посади, брати участь у політичній та дипломатичній діяльності Литви.

Він передбачає, що інформація про членство та участь у діяльності КПЛ у разі їхньої участі у виборах має бути зазначена на сайті Головної виборчої комісії й на передвиборчому плакаті.

Тижнем раніше комітет парламенту з права і правопорядку вже схвалив законопроєкт, який пропонує визнати Комуністичну партію Литви злочинною організацією.

Втім, низка політиків та істориків вважає цей захід запізнілим, адже більшості колишніх членів КПЛ уже немає в живих.

До того ж виникає питання, як у разі ухвалення такого проєкту оцінювати учасників руху Литовського Саюдіса, що виступав за відновлення незалежності, та підписантів Акта про незалежність, які також були членами компартії.

У березні парламент Литви на стадії внесення схвалив законопроєкт, метою якого є юридична оцінка Комуністичної партії Литви (КПЛ) як злочинної організації.

Зазначимо, що пропозиції оголосити Комуністичну партію Литви злочинною організацією в литовському Сеймі висували ще у 2018 році.

У травні 2023-го Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання Комуністичної партії Литви відповідальною за тортури, винищення й депортацію жителів.