Фінляндія вперше визнала, що навчала українських військових на своїй території

Новини — Середа, 26 червня 2024, 16:13 —

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив, що частина українських військових проходила навчання на фінській території, що стало першим офіційним підтвердженням цього факту.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Хяккянен сказав в інтерв’ю інформагентству STT.

За словами голови фінського Міноборони, військові інструктори Фінляндії вже підготували тисячі українців до повної бойової готовності. Більшість таких навчань відбулась у межах операцій під проводом ЄС і Великої Британії, але деякі були і на фінській території.

"Ми проводили невеликі навчальні заходи у Фінляндії. На практиці це була технічна підготовка, пов'язана з конкретним обладнанням. Це частина звичайної оперативної підготовки на переданих бойових системах", – пояснив Хяккянен.

Реклама:

Він уточнив, що фінські інструктори навчали військовослужбовців Збройних Сил України за різними напрямками підготовки – від базової до підготовки спецназу, зазначивши, що вона була швидшою та ефективнішою у порівнянні з фінською моделлю підготовки призовників.

Welt: ЄС допускає навчання українських військових на території України з 2025 року

На думку Хяккянена, підготовка українських солдатів відіграватиме все більшу роль у підтримці України.

"Ключова мета будь-якої навчальної операції полягає в тому, що оскільки Україна частіше проводить мобілізації, Захід також буде все більше дбати про їхню підготовку", – вважає міністр оборони Фінляндії.

На території Європи навчання українських військових відбуваються переважно в межах двох програм – Interflex на чолі з Британією та ініціативи EUMAM під егідою ЄС.

У ЄС уже обговорювали можливість тренувань українських військових на території України західними інструкторами, але єдності у цьому питанні немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: