ЗМІ дізнались, як в НАТО намагаються домовитись про довгострокове фінансування України

Новини — Четвер, 27 червня 2024, 10:03 —

Країни-члени НАТО наразі обговорюють ідею генсека Єнса Столтенберга щодо плану фінансування на 40 млрд євро на рік для України, хоча деякі союзники залишаються скептичними щодо цього.

Про це агентству Bloomberg розповіли джерела, знайомі з перебігом дискусій, повідомляє "Європейська правда".

За даними агентства, декілька країн-членів НАТО не бажають брати на себе зобов'язання щодо конкретних багаторічних видатків на військову допомогу Україні, які мали б забезпечити більшу передбачуваність у довгостроковій перспективі.

За словами джерел, зараз країни розходяться в думках щодо того, як зробити так, щоб ці зобов'язання працювали на майбутні роки.

Реклама:

Деякі союзники остерігаються формалізувати зобов'язання з конкретною цифрою і просто хочуть пообіцяти продовжувати надавати підтримку на тому ж рівні, розповідають співрозмовники агентства.

Тим часом інші побоюються публікувати точні цифри своїх внесків, щоб не розкрити інформацію про справжній обсяг їхньої допомоги Україні.

Хоча багато деталей ще належить узгодити, союзники, можливо, зможуть укласти угоду, якщо 40 мільярдів євро допомоги Україні буде зараховано до існуючого зобов'язання НАТО витрачати на оборону щонайменше 2% ВВП, кажуть співрозмовники.

Однак це може призвести до скорочення власних оборонних витрат союзників, особливо якщо міністерства фінансів не погодяться підвищити загальний рівень витрат.

Крім того, союзники по НАТО досі узгоджують формулювання для заяви лідерів на саміті у липні, в якій буде описано прогрес України на шляху до вступу в Альянс.

Хоча цього року запрошення знову малоймовірне, США і Німеччина виступають проти того, щоб називати шлях України до членства в НАТО "незворотнім", і замість цього наполягають на формулюванні про "міст до членства", кажуть джерела.

Також, за словами співрозмовників, союзники обговорюють питання про створення спеціального представника в Києві для контролю за міжнародною координацією поставок зброї та навчань для українських Збройних Сил під егідою НАТО.

ЗМІ раніше повідомляли, що генсек НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від планів створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні після того, як зіткнувся з протидією з боку членів Альянсу.

Тоді генсек Альянсу представив нову пропозицію, згідно з якою члени Альянсу зобов'язуються витрачати щонайменше 40 мільярдів євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.

Однак під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі цей план не був погоджений. Столтенберг заявляв, що союзники продовжать узгоджувати позицію з цього питання до саміту у Вашингтоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: