Опублікували тексти безпекових угод України з Естонією та Литвою

Новини — Четвер, 27 червня 2024, 17:12 —

Офіс президента України опублікував тексти безпекових угод з Естонією та Литвою, які підписали 27 червня у Брюсселі у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з документом, основними компонентами безпекових зобов'язань Естонії перед Україною в межах угоди є:

  • всебічна підтримка України для самозахисту і відновлення територіальної цілісності;
  • підтримка реконструкції, гуманітарної допомоги та реформ;
  • політична підтримка та робота над притягнення Росії до відповідальності;
  • підтримка інтеграції України до ЄС та НАТО.

"Уряд Естонії поставив за мету виділяти на військову підтримку України щонайменше 0,25% ВВП щорічно з 2024 до 2027 року. Естонія продовжуватиме різнобічну підтримку України протягом десятирічного терміну дії цієї Угоди", – зазначено у документі.

Реклама:

У тексті нагадують, що з 24 лютого 2022 року загальна військова допомога Естонії Україні склала 500 мільйонів євро – понад 1,3% ВВП країни. У 2024 році військова підтримка України з боку Естонії становить понад 100 мільйонів євро.

Основні компоненти безпекових зобов’язань в угоді з Литвою – це: 

  • регулярні зустрічі сторін у межах стратегічного та політичного діалогу з усіх питань, що стосуються оборони України від агресора та перемоги України;
  • надання Литвою військової, гуманітарної та фінансової підтримки Україні для захисту та відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів;
  • поглиблення взаємовигідного співробітництва у сфері безпеки;
  • зміцнення економічної й енергетичної стабільності та стійкості України;
  • підтримка якнайшвидшого руху України до членства в НАТО, зокрема шляхом надання допомоги Україні у виконанні порядку денного реформ і подальшому підвищенні оперативної сумісності з НАТО, обміну литовським досвідом і знаннями;
  • підтримка набуття Україною повноправного членства в ЄС.

У розділі щодо військової підтримки зазначено, що Литва "прагнутиме щорічно надавати Україні безпекову та оборонну підтримку в розмірі 0,25% її річного ВВП" та зазначають, що у 2024 році литовська допомога досягла майже 80 млн євро, з яких 35 млн – на чеську ініціативу закупівлі боєприпасів, і "збільшиться завдяки подальшим пакетам протягом цього року".

Церемонія підписання відбулася перед початком засідання Європейської ради (саміту ЄС), для участі в якому запросили також українського президента. Зеленський підписав угоди з президентом Литви Гітанасом Науседою та прем’єркою Естонії Каєю Каллас.

Вже опублікований і текст безпекової угоди України з ЄС, яку також підписали 27 червня у Брюсселі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: