США підтвердили руйнування російського супутника, через який ховались астронавти на МКС

оновлено
Новини — Четвер, 27 червня 2024, 19:05 —

Оновлено 20:35. Було змінено заголовок новини.

Командування Космічних сил США підтвердило, що напередодні, 26 червня, виведений з експлуатації російський супутник спостереження "Ресурс-П1", розвалився на фрагменти, що могло становити загрозу для Міжнародної космічної станції.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Національна агентство США з космічних досліджень (NASA) повідомило, що вчора ввечері після 21:00 за середньоєвропейським часом екіпажам на борту Міжнародної космічної станції наказали "сховатися у своїх космічних кораблях як стандартний запобіжний захід".

Реклама:

Це сталось після того, як стало відомо про розпад супутника "на висоті, близькій до висоти станції".

"Центр управління польотами продовжував стежити за траєкторією польоту уламків, і приблизно через годину екіпаж отримав дозвіл покинути кораблі, а станція відновила нормальну роботу", – додали в NASA.

Як Путін шантажує США ядерною зброєю в космосі

У Командуванні Космічних сил США зазначили, що йдеться про російський супутник спостереження Землі Ресурс-П1, який був виведений з експлуатації у 2022 році, який розпався на "понад 100 елементів, що можна відстежити".

Там додали, що безпосередньої загрози через інцидент немає, але за уламками продовжать стежити.

Великі уламки на орбіті трапляються рідко, але викликають дедалі більше занепокоєння, оскільки космос стає переповненим супутниковими мережами, життєво важливими для повсякденного життя на Землі, від широкосмугового інтернету і зв'язку до базових навігаційних послуг.

У 2021 році Росія викликала міжнародний гнів, коли уразила один зі своїх непрацюючих супутників на орбіті наземною протисупутниковою ракетою, випробовуючи свої системи озброєнь.

А на початку року розвідка США повідомила про "серйозну загрозу національній безпеці", пов’язану з можливим розміщенням російської ядерної зброї у космосі.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: