В Естонії обрали заміну прем’єрці Каллас, яка очолить дипломатію ЄС

Субота, 29 червня 2024, 13:35 - Христина Бондарєва

Провідна урядова партія Естонії, Партія реформ, визначила свого кандидата у прем’єри, який повинен замінити на посаді Каю Каллас, що має стати наступною керівницею дипломатії Європейського Союзу. 

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомив естонський мовник ERR.

Керівництво естонської Партії реформ на засіданні 29 червня ухвалило одноголосне рішення висунути міністра з питань клімату Крістена Міхала як кандидата на посаду прем'єр-міністра Естонії.

Крістен Міхал
фото: postimees

Міхал подякував партії за надану довіру і пообіцяв гідно нести відповідальність.

Він підкреслив, що наріжним каменем його бачення є безпека для всієї Естонії.

"Жителі Естонії мають бути впевнені, що наш дім і країна захищені, і що держава добре управляється. Під час перегляду коаліційного договору безумовними пріоритетами стануть держоборона, зміцнення конкурентоспроможності економіки та подальше упорядкування державних фінансів", – заявив Міхал.

Керівництво Партії реформ також узгодило склад делегації для коаліційних переговорів. "Що швидше ми досягнемо ясності в питанні оновлення коаліційного договору, тим краще буде для Естонії", – зазначив Міхал.

Кая Каллас представлятиме Естонію як прем'єр-міністр на саміті НАТО 9-11 липня у Вашингтоні. Після цього Каллас подасть прохання про відставку.

Нового голову Партії реформ буде обрано на з'їзді 8 вересня.

Нинішня прем'єр-міністерка Естонії, лідерка Партії реформ Кая Каллас має намір продовжити кар'єру в Європі. Пізно ввечері 27 червня лідери ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу – на посаду глави дипломатії ЄС обрали Каю Каллас. Вона має замінити Жозепа Борреля.

Читайте детальну статтю "ЄП" про те, як у ЄС ділили посади та обирали нове керівництво на 5 років.