Глава МЗС Австрії різко відповів депутату проросійської партії щодо підтримки України

Новини — Субота, 29 червня 2024, 19:13 —

Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг розкритикував позицію правопопулістської проросійської Австрійської партії свободи, яка виступила проти підтримки Віднем України.

Про це глава австрійського зовнішньополітичного відомства заявив під час виступу у верхній палаті парламенту Австрії, його цитує "Укрінформ".

Шалленберг відреагував на промову депутата від Австрійської партії свободи Маркуса Ляйнфельнера, який виступив з критикою уряду Австрії за підтримку України та звинуватив владу у порушенні нейтралітету.

Депутат, зокрема, звинуватив федеральний уряд у тому, що він став на бік "воюючої сторони" України і фінансує "режим Зеленського", а також розкритикував санкції ЄС проти Росії.

Реклама:

"Австрійський федеральний уряд зайняв дуже чітку зовнішньополітичну лінію в кожному з цих випадків і продовжуватиме її дотримуватися, на відміну від деяких партій, які не знають: "Я в залі чи не в залі, коли виступає президент України Зеленський?", – сказав Шалленберг.

Він також запитав Ляйнфельнера, чи зберігатиме його партія нейтралітет, коли на саму Австрію нападуть.

"Нам потрібні системи, в яких одна держава вважає, що тільки тому, що вона більша і має ядерну зброю, вона може забрати все, що хоче, у свого сусіда? Чи будете ви і тоді, шановна Австрійська партіє свободи, зберігати нейтралітет, коли на нас нападуть? Чи ви тоді скажете: Ах, тепер ми повинні зберігати нейтралітет?", – запитав Шалленберг.

Він наголосив, що Австрія має займати "чітку лінію поведінки" та дотримуватися "активної політики цінностей та нейтралітету".

"Просто щоб ще раз прояснити: якщо хтось не може відрізнити в Україні жертву від злочинця, і робить підміну понять та називає саму Україну воюючою стороною, то я вважаю це досить авантюрним. Адже про що ми говоримо? Не стільки про Україну, скільки про цей факт: планета, на якій хтось просто каже – я хочу захопити мого сусіда зараз, тому що я заперечую його право на існування, і я просто відберу його частину, тому що вона мені підходить... Це – планета, яка є дуже небезпечною для нас", – наголосив австрійський міністр.

Нагадаємо, раніше Шалленберг різко відповів Словаччині, заявивши, що якщо Україна припинить війну, то у Словаччини буде новий сусід.

Австрія як нейтральна країна не допомагає Україні зброєю, але надає іншу підтримку. Зокрема, після запеклих дебатів уряд Австрії оголосив про фінансування обладнання для розмінування в Україні на загальну суму 2 млн євро.

Канцлер Австрії Карл Негаммер вважає допустимим застосування Україною зброї, яку західні союзники надають Києву, по цілях у Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: