Politico: Фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге очолити Єврокомісію

Новини — Понеділок, 3 червня 2024, 15:26 —

Чинній президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге обійняти цю посаду, адже новий склад Європарламенту потенційно може бути більш ворожим до неї.

Про це йдеться у публікації Politico, повідомляє "Європейська правда".

Для призначення фон дер Ляєн спочатку необхідно заручитися підтримкою кваліфікованої більшості з 27 лідерів ЄС за столом Євроради на післявиборчій зустрічі наприкінці червня.

В Іспанії виступають проти альтернативи фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії

Реклама:

Після цього вона повинна отримати щонайменше 361 голос від 720 членів Європарламенту, який має підтвердити вибір лідерів на таємному голосуванні.

Опитування показують, що Європейська народна партія (ЄНП), яку представляє фон дер Ляєн, буде найбільшою фракцією в парламенті після виборів із 170 місцями.

Щоб отримати більшість, фон дер Ляєн потрібно буде запропонувати якісь вигоди іншим великим центристським групам – соціалістам і лібералам.

За прогнозами Politico, якщо їй вдасться заручитися підтримкою ліберальної групи "Оновити Європу", а також соціалістів і демократів, фон дер Ляєн отримає близько 390 місць. Це дозволило б їй подолати 361-місний бар'єр.

Але експерти та політичні інсайдери попереджають, що навіть якщо лідери партій накажуть депутатам підтримати фон дер Ляйєн, цілком ймовірно, що понад 10% обранців у кожній групі або виступатимуть проти, або утримаються.

10-відсоткова втрата голосів призведе до того, що загальна кількість прихильників фон дер Ляєн зменшиться до 351, що на 10 голосів менше від мінімально необхідної кількості.

Однак деякі співрозмовники припускають, що кількість депутатів, які відмовляться підтримати фон дер Ляєн, може скласти більше ніж 10% – від 13 до 28%.

У 2019 році фон дер Ляєн здобула посаду завдяки більшості у 9 голосів і завдяки підтримці ЄНП, "Оновити Європу" та соціал-демократів. Вона також отримала кілька голосів від партії "Фідес" прем'єра Угорщини та польської консервативної партії "Право і справедливість".

В італійській партії-членкині ЄНП сперечаються щодо підтримки фон дер Ляєн

Цього разу вона не зможе отримати підтримку цих двох політсил. На посаді фон дер Ляєн жорстко критикувала "Право і справедливість" та "Фідес" за порушення верховенства права.

Що стосується соціалістів і лібералів, то все більше їхніх депутатів Європарламенту можуть "повалити" фон дер Ляєн. Вони стурбовані тим, що вона готова розглянути союз з ультраправою прем'єркою Італії Джорджією Мелоні. Вони також звинувачують її у послабленні "зеленої" політики ЄС.

Крім того, є сигнали, що кількість депутатів у лавах ЄНП, які не підтримають фон дер Ляєн, може бути напрочуд великою.

Підтримка Мелоні матиме вирішальне значення для номінації фон дер Ляєн в Єврораді, але її цінність менш очевидна в парламенті, де її партія "Брати Італії" може отримати лише близько 23 місць.

Ці 23 голоси майже напевно будуть переважені втратою голосів соціалістів, багато з яких, особливо в Соціал-демократичній партії Німеччини Шольца, налаштовані проти фон дер Ляєн через її зв'язок з Мелоні.

Соціалісти і демократи, "Оновити Європу" і "Зелені" заявили, що не підтримають переобрання фон дер Ляєн, якщо вона укладе будь-яку угоду з крайніми правими.

Якщо фон дер Ляєн відмовиться від надії отримати підтримку від групи "Європейські консерватори та реформісти", їй знадобиться підтримка не лише від "Оновити Європу" та "Соціалістів і демократів", але й від "Зелених". З урахуванням "Зелених", прогнозована база підтримки фон дер Ляєн становитиме 432 голоси – більш ніж достатньо для подолання прохідного бар'єра.

У розмові з Politico депутат від німецьких "Зелених" Даніель Фройнд зазначив, що "Зелені" тісно співпрацювали з фон дер Ляєн протягом усього терміну її перебування при владі і все ще можуть запропонувати підтримку в обмін на "список вимог".

Перед цим ЗМІ повідомляли, що президент Франції Емманюель Макрон почав переговори з іншими лідерами ЄС про пошук нового кандидата на посаду голови Єврокомісії.

Наразі чинна голова Єврокомісії залишається явною фавориткою на цю посаду, оскільки є головним кандидатом від Європейської народної партії – яка, за прогнозами, отримає більшість мандатів у Європарламенті.

Про те, як проходять та що визначають вибори до Європарламенту, читайте у статті "Як готують зміну влади у ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: