Зеленський критикує США через відмову запросити Україну в НАТО

Новини — Неділя, 30 червня 2024, 16:03 —

Президент Володимир Зеленський вважає, що позиція нинішньої влади США, а також лідера республіканців Дональда Трампа стосовно незапрошення України в НАТО не відповідає "політиці лідерів світу".

Про це він сказав в інтерв’ю з колумністкою видання The Philadelphia Inquirer Труді Рубін, опублікованому Офісом президента 30 червня, пише "Європейська правда".

Зеленський констатував, що нинішній Білий дім Джо Байдена не готовий дати Україні запрошення до членства в Альянсі, а Трамп "говорить про те, що якби не НАТО, то війна (Росії проти України. – Ред.) могла б не початись".

Столтенберг і Зеленський у штаб-квартирі НАТО обговорили підготовку до липневого саміту

Реклама:

"Я вважаю, що це політика "крок уперед – два кроки назад". І я не вважаю, що це політика лідерів світу. Це обережні кроки. Це кроки саперів на мінному полі. І якщо для нас сьогодні в НАТО немає запрошення, ми просимо конкретики", – додав він.

На думку президента, "якщо Америка боїться дратувати Путіна" – що він назвав причиною незапрошення України в НАТО – Київ просить дати засоби для оборони від російської агресії.

"Ми просимо Patriot, ми просимо достатню кількість F-16, ми просимо можливості використовувати зброю, щоб захистити себе. Якщо НАТО ще не готовий нас захистити і взяти у свій союз, то ми просимо дати все, щоб ми могли захистити себе самі", – підсумував Зеленський.

ЗМІ дізналися нові деталі про "місію НАТО" для України

Нещодавно у Державному департаменті США заявили, що не обговорюють жодні формулювання із майбутнього комюніке саміту НАТО у Вашингтоні на тлі поширених у пресі повідомлень про суперечки стосовно того, як буде сформульований пункт про членство України. 

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що сподівається на закріплення в рішенні Вашингтонського саміту НАТО формулювання про незворотність євроатлантичного курсу України.

Читайте також: Міст замість запрошення: що може отримати Україна на саміті НАТО у Вашингтоні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: