До французької Нової Каледонії відновлюють комерційні авіарейси, що були на паузі через бунти

Вівторок, 4 червня 2024, 11:46 - Марія Ємець

На французький тихоокеанський архіпелаг Нова Каледонія, де тривалий час була непевна ситуація через заворушення, знову починають літати комерційні авіарейси.

[SOURCE]Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда".

Місцева авіакомпанія Aircalin заявила, що поступово відновлює рейси близького й далекого сполучення, перші заплановані на середу 5 червня.

При цьому авіакомпанія планує робити "повітряний міст" між міжнародним аеропортом Ля Тонтута і аеродромом біля головного міста Нумеа, тому що на дорогах досі залишаються барикади бунтівників. 

Нагадаємо, заворушення на Новій Каледонії почалися через виборчу реформу в якій місцеві пронезалежницькі сили вбачають загрозу послаблення позицій корінного народу. На архіпелазі десятиліттями існує напруженість між корінним населенням – канаками, та нащадками колонізаторів, які хочуть залишитися частиною Франції.

З 15 травня на острові запровадили надзвичайний стан та перекинули туди додаткові сили поліції.

Президент Франції Емманюель Макрон особисто приїздив у Нову Каледонію у спробі заспокоїти ситуацію. Він закликав відновити лад, після чого почнеться політичний діалог про майбутнє території.

У п’ятницю 31 травня в уряді Франції заявили, що повернули під контроль усі райони столиці Нової Каледонії після заворушень.