FT: Німеччина на чолі групи країни ЄС – проти пропозиції боротьби з "іноземним впливом"

Вівторок, 4 червня 2024, 20:06 - Олег Павлюк

Німеччина за підтримки групи країн, зокрема Угорщини та Польщі, виступила проти пропозиції Єврокомісії, спрямованої на розкриття іноземного впливу на політичні кампанії, яку розкритикували правозахисники.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", стало відомо Financial Times.

Єврокомісія опублікувала проєкт законодавства ЄС у грудні 2023 року, який, за її словами, має підвищити рівень прозорості іноземного фінансування з боку лобістських груп і консультантів, які діють від імені країн, що не входять до Євросоюзу.

ЄС вимагатиме від неурядових організацій розкривати фінансування з третіх країн - ЗМІ

До цього кроку виконавчий орган ЄС спонукав скандал із корупцією в Європейському парламенті – відомий як "Катаргейт", – у межах якого євродепутатам, імовірно, платили Катар і Марокко для лобіювання їхніх інтересів.

Пропозиція Єврокомісії передбачає створення реєстру ЗМІ, неурядових організацій та лобістських груп, які отримують фінансування з-за меж ЄС. Вони мають звітувати, на яку країну працюють і яку діяльність ведуть, а також повідомляти річну суму виплат під загрозою штрафів.

Міжнародні правозахисні організації, зокрема Transparency International розкритикували проєкт, оскільки він охоплює лише фінансування іноземних урядів, а не все державне фінансування, зокрема з європейських столиць.

В Угорщині хочуть, щоб грузинський закон про "іноагентів" діяв в усьому ЄС

Під час зустрічі послів ЄС минулого тижня, за даними FT, Німеччина, Польща та Угорщина закликали змінити пропозицію, а кілька інших представників вказали, що не будуть підтримувати її на цьому етапі.

"Це наражає ЄС на звинувачення у лицемірстві. Ми критикуємо уряди таких країн, як Грузія, за ухвалення закону про іноземний вплив, а самі обговорюємо те, що буде розглядатися як щось подібне", – сказав FT дипломат ЄС на умовах анонімності.

Нагадаємо, що про підготовку законопроєкту, який зобов’яже неурядові організації, консалтингові компанії та наукові установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-поза меж ЄС у межах боротьби з іноземним впливом у Євросоюзі, повідомлялося ще в березні 2023 року.