Дві третини угорців підтримують перехід на євро

Вівторок, 4 червня 2024, 20:13 - Іванна Костіна

З 2019 року частка населення Угорщини, яке підтримує запровадження євро, зросла майже вдвічі.

[SOURCE]Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного компанією Závecz Research на замовлення порталу 24.hu, передає "Європейська правда".

Якщо п'ять років тому 38% опитаних заявили, що спільну європейську валюту слід запровадити в Угорщині, то цього року вже 68% підтримують цю пропозицію.

Частка противників євро зменшилася з 49% до 25%.

Підтримка введення євро в угорському суспільстві є рівномірною – навіть з огляду на різні демографічні показники, неможливо знайти групу, в якій противники становлять більшість, максимум їхня частка дещо змінюється. Наприклад, частка прихильників у всіх трьох досліджуваних вікових групах становить 68-70%, а в залежності від населених пунктів вона коливається від 64% (муніципалітет) до 75% (повітовий центр).

Серед прихильників партій підтримка запровадження євро є найнижчою серед виборців "Фідес" і Mi Hazánk – 53% для першої і 49% для другої.

Крім того, 60 відсотків респондентів хочуть спільного для ЄС прийняття рішень у більшій кількості сфер, ніж зараз, а також більш тісної співпраці європейських країн – це на 9 відсоткових пунктів більше, ніж у 2019 році.

З іншого боку, 33% респондентів хочуть, щоб співпраця була менш тісною, ніж зараз, і щоб право прийняття рішень у кількох сферах повернулося до країн-членів. Виборці партій "Фідес" та Mi Hazánk мають більшість серед тих, хто дотримується останньої думки (61 та 56 відсотків).

Як відомо, дискусії щодо впровадження євро останнім часом ведуться у Чехії.

Загалом сім країн ЄС ще не перейшли на спільну валюту.