Мелоні пообіцяла реалізацію цього літа суперечливої угоди з Албанією про мігрантів

Четвер, 6 червня 2024, 10:34 - Андрій Синявський

Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні під час свого візиту до Албанії заявила, що суперечливий план з перенаправлення мігрантів до балканської країни буде реалізований цього літа.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це вона сказала під час пресконференції зі своїм албанським колегою Еді Рамою, повідомляє Bloomberg.

За її словами, два центри для мігрантів, які побудують в Албанії під управлінням італійської влади, зможуть з 1 серпня прийняти щонайменше тисячу шукачів притулку, а після цього їхня пропускна спроможність зросте втричі.

Лідерка підкреслила, що ця угода, яку критикують правозахисні групи й опозиція, та попри затримку відкриття центрів, може стати прикладом для інших.

"Проєкт може слугувати величезним стримуючим фактором для нелегальних мігрантів та зупинити торгівлю людьми", – вважає Мелоні.

Мелоні звинувачує організовану злочинність у шахрайстві з міграційними візами

План, який мав розпочатися в травні, також зіткнувся з судовими позовами в Албанії з боку критиків, які назвали його порушенням суверенітету балканської країни.

Мелоні відвідала колишню військову авіабазу Гядер, яку перетворюють на італійський центр для мігрантів.

Рим домовився з Тираною про створення центру в Гядері та ще одного – в приморському містечку Шенджін за 20 кілометрів від нього. У двох центрах розмістять мігрантів, яких врятували в морі італійські судна, на час розгляду їхніх заяв про надання притулку.

Раніше 15 держав-членів Європейського Союзу на чолі з Данією спільно закликали Європейську комісію сприяти схемі, за якої нелегальних мігрантів відправляють у треті країни, аби вирішити міграційну кризу.

Ця реформа була остаточно ухвалена у вівторок, 14 травня, і повністю набуде чинності через два роки.