Лідеру партії-переможця виборів у Північній Македонії офіційно доручили сформувати уряд

Четвер, 6 червня 2024, 18:35 - Іванна Костіна

У четвер президентка Північної Македонії Гордана Силяновська Давкова офіційно звернулася до лідера правоцентристів Християна Міцкоського з проханням сформувати новий уряд після перемоги його партії на парламентських виборах минулого місяця.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Після тижнів переговорів Міцкоський оголосив про початкову угоду про створення коаліційного уряду з етнічною албанською партією Vredi, яка має 14 депутатів, і невеликою лівою партією ZNAM, яка має шість депутатів.

Тепер Міцкоський має 20 днів на формування уряду, але в четвер він заявив, що сподівається зробити це набагато швидше, визначивши 10 червня як кінцеву дату для затвердження свого кабінету міністрів у парламенті.

Новий парламент країни був скликаний 28 травня і обрав спікером Афріма Гаші з партії Vredi.

Вручаючи мандат Міцкоському в четвер, Гордана Силяновська Давкова сказала, що результати його переговорів про створення коаліції, а також те, що Гаші підтримали 76 депутатів, означають, що лідер ВМРО-ДПМНЄ "має серйозну можливість сформувати уряд".

Коаліція на чолі з партією Міцкоського  ВМРО-ДПМНЄ отримала трохи більше 43% голосів на виборах 8 травня, здобувши 58 зі 120 місць у парламенті, що на три менше, ніж потрібно для одноосібного правління.

У другому турі президентських виборів, що відбувся того ж дня, кандидатка від ВМРО-ДПМНЄ, 70-річна професорка права Гордана Силяновська Давкова, стала першою жінкою, обраною на посаду глави держави.

Силяновська Давкова під час своєї інавгурації використовувала колишню назву Північної Македонії, порушивши угоду між Афінами і Скоп'є.

У МЗС Греції засудили Силяновську Давкову, а прем'єр країни Кіріакос Міцотакіс назвав її вчинок "провокаційним кроком".

Попри це в офісі президентки заявили, що вона має право на використання назви "Македонія" у публічних виступах, хоча і буде дотримуватися офіційного використання конституційної назви.

Пізніше Кіріакос Міцотакіс надіслав нове попередження новому керівництву Північної Македонії про те, що невиконання Преспанської угоди 2019 року з Грецією заблокує її шлях до членства в ЄС.