Тайвань заборонив експорт до Росії та Білорусі важливого компонента для снарядів

Четвер, 6 червня 2024, 20:05 - Олег Павлюк

Міністерство економіки Тайваню ухвалило рішення розширити санкції проти Росії та Білорусі, заборонивши експорт до цих країн нітроцелюлози – важливого компонента для виробництва снарядів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили у пресслужбі міністерства.

Як пояснює тайванське Мінекономіки, нітроцелюлоза є важливим компонентом бездимного пороху й ракетного палива для боєприпасів і вже підпадає під експортну заборону в США та Євросоюзі.

"Таким чином, контроль необхідний для того, щоб запобігти виникненню регуляторної лазівки", – додали там.

Штраф за порушення заборони на експорт нітроцелюлози становитиме один мільйон тайванських доларів (майже 31 тисяча доларів США). Рішення офіційно набуде чинності 14 червня.

Тайвань розширив санкції проти Росії та Білорусі

У грудні Міністерство економіки Тайваню оголосило про розширення переліку товарів, експорт яких до Росії та Білорусі заборонений через повномасштабне російське вторгнення в Україну, аби запобігти їхньому використанню у військових цілях.

До переліку потрапили зокрема обладнання для виробництва напівпровідників, у виробництві яких Тайвань є світовим лідером, а також певні хімічні речовини та медикаменти.

Тайвань засудив агресію Росії проти України та приєднався до інших західних санкцій проти неї. Цей крок на практиці має символічне значення, бо між островом і Росією існує лише мінімальна пряма торгівля.

Ситуація в Україні викликала співчуття в населення Тайваню через паралелі з тим, що може статися, якщо Китай вирішить застосувати силу проти невизнаної острівної країни, аби повернути її під свій фактичний контроль.

Нагадаємо, минулого року уряди Чехії та Тайваню підписали угоду про спільну роботу з відновлення України.