Макрон відреагував на затримання у Росії француза за "шпигунство"

Новини — П'ятниця, 7 червня 2024, 09:57 —

Президент Франції Емманюель Макрон підтвердив, що Парижу відомо про затримання у Росії французького громадянина, якому закидають шпигунство, та що Франція намагатиметься допомогти йому.

Про це повідомляє BFMTV, пише "Європейська правда".

Невдовзі після того, як у Росії заявили про арешт у Москві громадянина Франції Лорана Вінатьє нібито за шпигунство, Макрон у телеефірі підтвердив, що Парижу вже відомо про цю ситуацію. 

"Це один з наших співвітчизників, який працює на швейцарську неурядову організацію, що фінансується колишнім генсеком ООН Кофі Аннаном і займається дипломатичною діяльністю", – зазначив він. 

Реклама:

Макрон зауважив, що потрібно "відновити правдиву картину на тлі звинувачень, які лунають". Він зауважив, що Вінатьє не працював на Францію та що йому надаватимуть усю можливу консульську допомогу, передбачену у подібних випадках. 

Про затримання у Москві громадянина Франції стало відомо 6 червня. Як повідомляє російська служба BBC, російський Слідчий комітет опублікував відео затримання, але не назвав імені затриманого.

Російський Слідком заявив, що затриманий француз нібито багато років поспіль збирав у Росії інформацію військового та військово-технічного характеру. Йому також закидають те, що він не виконав вимоги російського закону і не зареєструвався "іноагентом".

Двоє співрозмовників повідомили журналістам, що впізнають 47-річного Лорана Вінатьє, співробітника швейцарського Центру гуманітарного діалогу. Прізвище Вінатьє з посиланням на джерела в силових структурах почали називати й інші ЗМІ.

Нагадаємо, у четвер під час візиту президента Володимира Зеленського до Франції Макрон анонсував передання Україні кількох французьких винищувачів Mirage-2000-5 та підготовку додаткових українських військовослужбовців. 

Перед тим з Москви неодноразово лунали роздратовані заяви на адресу Парижа через заяви Макрона про те, що союзники мають не виключати відправку своїх військових в Україну.

ЗМІ нещодавно повідомили, що Франція незабаром може відправити військових інструкторів в Україну, незважаючи на занепокоєння деяких союзників і залякування з боку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: