Естонія хоче обмежити право громадян РФ купувати землю біля об’єктів держоборони

П'ятниця, 7 червня 2024, 17:01 - Іванна Костіна

Міністерство внутрішніх справ Естонії планує внести зміни до законодавства, щоб громадяни третіх країн не могли купувати нерухомість у стратегічно важливих для Естонії точках.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Міністерство зібрало низку прикладів того, як недружньо налаштовані по відношенню до Естонії країни купують значущу нерухомість за кордоном. У меморандумі, складеному міністерством, згадується мер міста Мурманськ, який володіє гірським будинком з видом на важливу норвезьку військову базу.

За словами міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, розбиратися з подібними загрозами повинна й Естонія. "В Естонії є, наприклад, квартири, які розташовані поруч із дуже важливими об'єктами і можуть використовуватися для спостереження. Також може бути і якась більша і важливіша нерухомість", – зазначив Ляенеметс.

Міністерство внутрішніх справ небагатослівно коментує цю тему. Проте в меморандумі міністерства згадується житловий комплекс Kalevi Panorama, побудований російськими бізнесменами. У радіусі кількох сотень метрів від 14-поверхових житлових будинків розташовані як військове містечко, так і штаб-квартира Сил оборони.

Уже кілька років Департамент поліції та прикордонної охорони занепокоєний квартирою, що належить громадянину Росії, яка розташована поруч з однією з естонських прикордонних застав. "Це дає змогу спостерігати за нашою діяльністю в цьому місці", – сказав Ляенеметс.

Він зазначив, що аналогічну тактику використовує і Китай. "Китайці купили тисячі об'єктів нерухомості навколо японських військових об'єктів. З часом цей патерн стає очевидним, ти починаєш це розуміти, але тоді вже важко або неможливо щось зробити. Діяти потрібно вже зараз", – сказав він.

Втім, як зазначається, розробка законопроєкту ускладнюється тим, що держава не бажає оприлюднювати список стратегічних об'єктів.

Міністерство внутрішніх справ сподівається представити намір про розробку закону з пропозиціями конкретних змін не пізніше кінця року.

Нагадаємо, голова оборонного комітету парламенту Фінляндії Юкка Копра вважає, що російські олігархи, які володіють нерухомістю в країні, можуть співпрацювати з розвідкою Росії.

З 2023 року у Фінляндії набув чинності закон, який в окремих випадках вимагає дозволу оборонного відомства для укладання угод про купівлю-продаж нерухомості. Уряд також розглядає ініціативу про повну заборону продажу нерухомості російським особам.