Ультраправі перемагають на дострокових парламентських виборах у Франції

Новини — Понеділок, 1 липня 2024, 07:39 —

Правопопулістське "Національне об’єднання" та їхні соратники набрали найбільше голосів у першому турі дострокових парламентських виборів у Франції 30 червня зі значним відривом від пропрезидентського блоку.

Як повідомляє BFMTV, пише "Європейська правда", такі дані повідомило Міністерство внутрішніх справ. 

Понад 10,6 млн французьких виборців підтримали кандидатів від "Національного об’єднання" та їхніх соратників, що забезпечило їм першість із 33,14%. З цим результатом партія, порівняно з попередніми виборами до парламенту, збільшила результат у 2,5 раза. Втім, якщо не враховувати кандидатів-соратників, "Нацоб’єднання" саме по собі отримало 29,24%.

Другими з результатом 27,99% прийшов блок лівих сил "Новий народний фронт", за них проголосували майже 9 мільйонів виборців. Це суттєво більше, аніж 5,8 млн за альянс Nupes на виборах 2022 року. 

Реклама:

Пропрезидентський блок разом отримує 20,04%. 

Праві "Республіканці" отримали лише 6,57% голосів, а разом з іншими правими кандидатами – 10,23%. 

У Франції діє мажоритарна виборча система, згідно з якою кандидат перемагає лише в разі отримання абсолютної більшості голосів.

Там, де цього не сталося, відбувається другий тур, він призначений на 7 липня. У ньому беруть участь усі кандидати, які в першому турі отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців. Перемагає той, хто набере найбільше голосів. 

Залежно від того, якими будуть результати другого туру голосування, "Нацоб’єднання" може отримати від 255 до 295 мандатів (абсолютна більшість становить 289 місць із 577), альянс лівих – від 120 до 140, пропрезидентський блок "Разом" – від 90 до 125.

 

Оприлюднені ще увечері результати екзитполів показали дуже схожі результати. Явка на цих виборах досягла рекордного показника 69%.

Читайте також: Стрибок у невідоме: як дострокові вибори змінять Францію і як обійти загрози для України

Дивіться також відео: "Друзі Путіна" на чолі уряду Франції. Чи є шанс уникнути найгіршого?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: