Суд Баварії підтримав моніторинг "Альтернативи для Німеччини" через її екстремізм

Понеділок, 1 липня 2024, 13:17 - Христина Бондарєва

Адміністративний суд Мюнхена в понеділок заявив, що внутрішній розвідці Німеччини в Баварії дозволено стежити за регіональним об'єднанням ультраправої "Альтернативи для Німеччини" ("АдН") як за підозрюваною екстремістською групою.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Судова постанова відкриває шлях до моніторингу за "АдН" за допомогою агентів під прикриттям і перехоплених комунікацій. У своєму рішенні Адміністративний суд Мюнхена відхилив позов проти цих заходів як необґрунтований.

Він заявив, що тисячі сторінок доказів, зібраних із загальнодоступних джерел – включаючи стенограми чатів і уривки з відеороликів – доводять, що "АдН" має антиконституційну спрямованість і заслуговує на спостереження.

Спектр заяв членів "АдН" і партійних посадовців варіюється від антимусульманських до антидемократичних висловлювань, заявив у понеділок суд.

Партія вже програла у двох інстанціях у цій терміновій справі в судах нижчих інстанцій. Баварське відомство із захисту конституції, яке відстежує потенційні загрози демократичним цінностям та інститутам Німеччини, оголосило у 2022 році, що розпочне моніторинг партії "АдН".

У заяві відомство пообіцяло, що оприлюднюватиме звіти про свої висновки. Однак агентство заявило, що утримуватиметься від розгортання агентів під прикриттям або прослуховування до остаточного судового рішення.

На виборах до Європарламенту 9 червня ультраправа, антимігрантська партія "Альтернатива для Німеччини" посіла друге місце в Німеччині, а в п'яти землях на сході країни партія навіть вийшла на перше місце.

На з’їзді в суботу члени "АдН" переобрали Тіно Хрупаллу і Алісу Вайдель на наступний дворічний термін співлідерами партії.

У суботу лідери "АдН" повідомили про різке зростання кількості членів політсили і пообіцяли розвивати свій успіх на виборах до Європейського парламенту.