Байден оголосив про надання Україні нових систем Patriot

Новини — Середа, 10 липня 2024, 01:02 — , з Вашингтона

Держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.

Про це заявив президент США Джо Байден у виступі на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Президент Байден в урочистому виступі наголосив, що рішення США є "історичним".

"Сьогодні я оголошую про історичне надання Україна систем протиповітряної оборони", – заявив він. – "США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія нададуть Україні п’ять додаткових систем стратегічної протиповітряної оборони, а у найближчі місяці США нададуть Україні десятки додаткових тактичних систем ППО".

Реклама:

Також президент Байден нагадав про раніше оголошені зобов’язання допомагати із постачанням протиракет. "США забезпечать, щоби під час постачання ракет-перехоплювачів Україна отримувала їх поза чергою", – заявив він.

Варто, втім, зауважити, про 4 з 5 оголошених Байденом "нових" систем вже було відомо, а одна з них, німецька, вже поставлена на чергування ЗСУ. Виходячи з цього, в оголошенні Байдена, по суті, йдеться про постачання ще однієї нової системи Patriot, яку виділять самі США, та про значну кількість систем меншого радіусу дії.

Як розповідала Європейська правда, раніше у США анонсували "дуже позитивну відповідь" на прохання України про сім Patriot під час саміту НАТО.

Також днями Німеччина відзвітувала про відправку Україні боєприпасів до Patriot.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: