У Франції судно-репліку фрегата Петра І не допустять на морський фестиваль

Новини — Середа, 10 липня 2024, 13:57 —

Російське судно-репліку фрегата царя Петра І не допустять на морський фестиваль у Бресті, що у регіоні Бретань, чого тривалий час добивалися проукраїнські активісти.

Як пише "Європейська правда", про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту "Укрінформу" розповіла Світлана Жестан, президентка асоціації "Іруаз – Україна".

Українська громада у Бретані та французькі активісти отримали підтвердження, що російський вітрильник "Штандарт", який є копією фрегата царя Петра І, цього разу не допустять у порт Бреста в рамках морського фестивалю. 

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Протести проти присутності цього корабля на фестивалі тривають вже не один рік. Зокрема, активісти наполягали, що для "Штандарта" не має бути винятків із санкцій ЄС щодо російських суден на тих підставах, що він історична репліка. 

Реклама:

"Ми добились зустрічі з Фортуне Пеллікано, заступником мера і президентом морських фестивалів Бреста. Він заявив, що корабель "Штандарт", який перебуває під дією санкцій ЄС, яка поширюється також на історичні репліки суден, не зможе пришвартуватись у Бресті на час свята. Тобто не буде прийнятий і не зможе бути на морському святі", – розповіла Жестан.

Також "Іруаз – Україна" та ініціативна група "Ні "Штандарту" в Європі" влаштували черговий мітинг на площі Свободи у Бресті, щоб переконатися, що місцева влада виконає рішення префектури Фіністера про заборону "Штандарту" заходити в порт.

Вимагати від влади дотримання санкцій ЄС стосовно цього російського корабля приїхав і французький активіст Бернар Грюа, який також веде багаторічну боротьбу з участю "Штандарта" у фестивалі.

"Поки що остаточної перемоги немає. Але для мене це довга війна. Те, що Брест – найбільший морський фестиваль у Франції 2024 року – нарешті скасував його участь буквально за кілька днів до початку, свідчить про те, що всі інші фестивалі тепер будуть налякані і будуть зважати на таке рішення", – розповів Грюа.

Укрінформ
Укрінформ

Активіст каже, що капітан та ймовірний власник судна Владімір Мартус може мати зв’язки з Кремлем, а корабель таких розмірів, на додачу, може використовуватися для збору розвідданих. 

"Ви можете посадити на нього кого завгодно, можете розгорнути антену, крім того, він має в своєму екіпажі військових або колишніх військових. Тобто це надзвичайний інструмент російського режиму", – наголосив він.

За словами активістів, тепер "Штандарт" судно може лише підійти ближче та спустити шлюпку, щоб взяти їжу та воду.

"Штандарт" до останнього часу нібито базувався в іншому французькому порті – Ла-Рошель, з якого і вирушив до Бреста, щоб взяти участь у Брестському морському святі, одному з найбільших морських заходів у світі, що проходитиме з 12 по 17 липня. Ще кілька днів тому цей корабель був зареєстрований і на сайті фестивалю, тепер його прибрали з офіційної сторінки свята.

Судно, яке раніше було під російським триколором, навесні змінило його на прапор Островів Кука, а капітан заявив, що все одно спробує зайти у порт Бреста. Він наполягає, що має право вільно плавати у водах Франції та хоче оскаржувати наказ префекта у суді.

Нагадаємо, акція українських активістів у Берліні затьмарилася обуренням довкола вимоги поліції утриматись від промов українською. Де-факто окремі промовці все ж говорили українською.

У поліції пояснили вимогу неможливістю знайти перекладача для правоохоронців за такий короткий час, тоді як повноваження зобов'язують їх контролювати, щоб під час масових заходів не лунали протизаконні заклики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: