Норвегія передасть Україні загалом шість F-16, перші – вже цього року

Новини — Середа, 10 липня 2024, 15:16 —

Уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні шість винищувачів F-16, перші з них мають надійти протягом 2024 року.

Про це повідомила пресслужба уряду Норвегії, пише "Європейська правда". 

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре зазначив, що спроможність України оборонятися від ударів з повітря має вкрай важливу роль в боротьбі проти російської агресії.

"Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16. Ми плануємо почати постачання літаків протягом 2024 року", – оголосив він.

Реклама:

Ще у 2023 році в Осло анонсували, що у рамках очолюваної Данією "літакової коаліції" передадуть Україні певну кількість F-16. Стьоре оголосив про це під час візиту в Україну на День незалежності. 

Він зазначив, що у поєднанні з системами ППО західні винищувачі будуть вагомим внеском в оборону України від ударів з повітря.

"Норвегія брала участь у підготовці українських пілотів у Данії з осені 2023 року і продовжить далі підтримувати навчання", – зазначив Стьоре.

В урядовому пресрелізі нагадали, що з появою в Україні перших західних винищувачів і збільшенням їхньої кількості постане питання також про достатню кількість озброєння для них та технічне обслуговування. Цим будуть займатися у рамках широкої міжнародної коаліції.

"До цієї роботи залучені  Бельгія, Канада, Данія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Румунія, Португалія, Швеція, Британія і Норвегія", – зазначили у комюніке. 

Норвегія з 2021 року почала поступово знімати з озброєння  F-16 у зв’язку з переходом на нові F-35. Тоді тридцять два винищувачі продали Румунії, а частина досі залишаються у Норвегії. 

Нагадаємо, на початку липня оголосили, що Нідерланди найближчим часом розпочнуть поставку Україні першого із 24 обіцяних винищувачів F-16.

Читайте також: Про F-16, "незворотний" шлях України до НАТО та переговори з РФ: новий міністр оборони Нідерландів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: