Україна уклала безпекову угоду з Люксембургом

Новини — Середа, 10 липня 2024, 17:27 —

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден у середу, 10 липня у Вашингтоні підписали двосторонню "Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку".

Про це повідомляє "Європейська правда".

Угода, опублікована на сайті Офісу президента, складається з двадцяти розділів, які конкретизують підтримку України з боку Люксембургу в контексті протидії повномасштабній російській агресії.

Серед іншого, Люксембург пообіцяв надавати військову допомогу та підтримку Україні протягом десяти років дії угоди "з такою ж динамікою", як з 2022-го (на момент підписання угоди країна виділила 80 мільйонів євро з початку року).

Реклама:

Домовленість також закріплює провідну роль Люксембургу в коаліції з розбудови ІТ-спроможностей України та його зобов’язання підтримувати Київ у сферах супутникових технологій, розвідки та спостереження.

Це вже двадцять друга безпекова угода України з партнерами, попередню підписали з Польщею під час візиту Володимира Зеленського до Варшави.

У четвер, паралельно з подіями саміту НАТО, у США відбудеться зустріч держав, що взяли зобов’язання щодо безпекової допомоги України.

Останні опитування засвідчили, що 65% українців вважають безпекові угоди з партнерами корисними, але надії на них – стримані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: