Україна підписала безпекову угоду зі ще однією державою НАТО

Новини — Четвер, 11 липня 2024, 17:36 —

У Вашингтоні президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома державами.

Про це проінформувала пресслужба глави держави, пише "Європейська правда".

Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Офіційний Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил. Румунія підтримуватиме оборонну промисловість України.

Реклама:

Окремі блоки документа стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України. 

Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти України або значної ескалації.

Румунія передасть Україні систему Patriot та підтримуватиме Україну з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України. 

Загалом Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом та Румунією.

Нагадаємо, у Румунії 20 червня офіційно ухвалили рішення про передачу Україні однієї системи Patriot.

Згодом в рамках саміту НАТО президент США Джо Байден деталізував, що ця система буде передана Україні у рамках суттєвого посилення української ППО. Деталі про це у статті: Байден порахував "Патріотів": яку ППО отримає Україна та чи закриє небо допомога від США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: