Прем’єрка Данії про гібридні атаки Росії: Ми реагуємо надто чемно

Новини — П'ятниця, 12 липня 2024, 15:38 —

Прем’єрка Данії Метте Фредеріксен зазначила, що країни Європи останнім часом практично постійно зазнають тих чи інших гібридних атак з "російським слідом", та вважає, що реакція західних держав "надмірно чемна". 

Як повідомляє "Європейська правда", її коментарі пролунали у рамках експертної дискусії у США на полях саміту НАТО.

Під час обговорення ведучий навів низку прикладів інцидентів з критичною інфраструктурою з можливим російським слідом, та поцікавився, на якому етапі – на думку Фредеріксен – союзники у НАТО можуть задіяти щонайменш ст. 4 Північноатлантичного договору про скликання консультацій та почнуть щось робити для стримування Росії від нових гібридних атак.

"Коли ви перераховуєте деякі з подій, які ми спостерігали за останні місяці, це нагадує ніби якийсь поганий фільм, чи не так? І, думаю, це наша головна проблема. У мене було дуже схоже відчуття перед тим, як Росія напала на Україну. Ми просто не могли усвідомити, що Росія справді почне повномасштабну війну у Європі. А вона збиралася це зробити", – зазначила данська прем'єрка.

Реклама:

Вона продовжила, що "гібридна війна" фактично вже відбувається, а західні держави немов відмовляються визнати реальність. 

"Вони атакують нас щоденно. Йдеться не лише про критичну інфраструктуру – це гібридні атаки, кібератаки, дезінформація, а ще міграція. Ми спостерігали це з території Білорусі, на кордоні з Литвою, на кордоні з Фінляндією. Вони використовують мігрантів, щоб дестабілізувати європейські країни. Усе це є складовою сучасного ведення війни.

Думаю нам варто сприймати це набагато серйозніше… І я думаю, що нам у НАТО варто розглядати це як атаку проти нас, а не як "це щось сталося, і знову щось сталося, і знову, знову, знову"... Думаю, ми поводимося надмірно чемно, – наголосила Фредеріксен.

Раніше цього тижня посадовець НАТО високого рівня сказав у коментарі ЗМІ, що, на його думку, країна НАТО може попросити захисту від союзників за 5 статтею Північноатлантичного договору через гібридні операції та кібератаки Росії. 

Тим часом у Німеччині гендиректору Rheinmetall надали охорону, як у федерального канцлера, після спроби замаху з боку Росії.

У Данії нещодавно вирішили підвищити рівень загрози руйнівних кібератак на підприємства, організації та органи влади з низького до середнього у зв'язку з "активізацією гібридної війни" з боку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: