Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримських татар Радянським Союзом

Новини — П'ятниця, 12 липня 2024, 16:12 —

Польський Сейм (нижня палата парламенту) в п’ятницю, 12 липня, ухвалив постанову про вшанування пам'яті жертв геноциду кримських татар у 1944 році, коли їх депортувала з Криму радянська влада.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За резолюцію проголосували 414 депутатів Сейму Польщі, 16 проголосували проти, ще два – утрималися.

Резолюція Сейму Польщі підкреслює, що вранці 18 травня 1944 року влада Радянського Союзу розпочала депортацію кримських татар з Кримського півострова і протягом трьох днів депортувала майже 200 тисяч людей до Середньої Азії та Сибіру.

Реклама:

Там також вказано, що "депортація кримських татар з Криму в 1944 році та її наслідки були актом геноциду кримськотатарського народу".

"Пам'ять жертв радянського геноциду Українська держава вшановує 18 травня – Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року", – йдеться в постанові польського Сейму.

Польські парламентарі окремо нагадали про анексію Криму 2014 року, "яка стала одним з перших акордів війни Росії проти України" та є порушенням принципу територіальної цілісності та грубим порушенням міжнародного права і Статуту ООН.

У 2022 році Палата громад Канади одноголосно визнала масову депортацію кримських татар актом геноциду. Раніше депортацію кримських татар визнали геноцидом в Україні, Латвії та Литві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: