Переобраний на другий термін президент Литви склав присягу

фото
Новини — П'ятниця, 12 липня 2024, 16:56 —

Гітанас Науседа, якого у травні переобрали на другий п’ятирічний термін на посаду президента Литви, склав присягу в п’ятницю, 12 липня, й офіційно приступив до виконання повноважень.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Церемонія інавгурації Науседи відбулась на площі Даукантаса у Вільнюсі й супроводжувалась підняттям прапорів.

У промові переобраний президент Литви подякував співгромадянам за "палку підтримку" і пообіцяв під час другого терміну боротись за соціальну справедливість та згуртованість суспільства.

Реклама:
 
Фото: BNS

"Зараз ми досягли етапу, коли довгострокова стабільність і навіть безпека держави безпосередньо залежать від нашої здатності справедливо ділитися багатством, яке ми створюємо", – сказав Науседа.

Він також пообіцяв боротися за екологічний розвиток Литви, а наприкінці промови закликав "разом прославляти і захищати" батьківщину.

Після інавгурації Науседи голова уряду Інгріда Шимоніте офіційно подала йому повноваження про відставку, як цього вимагає законодавство. Президент, як очікується, вже наступного тижня офіційно призначить нового прем’єр-міністра.

Гітанас Науседа, який балотувався як незалежний кандидат, переміг у другому турі президентських виборів у Литві із понад 74% голосів. Шимоніте, яка теж балотувалась, отримала 24%.

Після перемоги на виборах литовський президент закликав збільшити витрати на оборону країни до 3,5% від валового внутрішнього продукту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: