Партія Фіцо не приєднається до альянсу Орбана через ідеологічні розбіжності

Новини — П'ятниця, 12 липня 2024, 17:15 —

Партія прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо SMER-SD не приєднається до нової групи Віктора Орбана "Патріоти за Європу" у Європейському парламенті. 

Про це заявив лідер партії і прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у відео на своєму Facebook, повідомляє "Європейська правда", Фіцо цитує Euractiv.

У відео Фіцо коментував намагання SMER-SD знову приєднатися до Партії європейських соціалістів.

"Європейські соціалісти, напевно, думають, що ми продамо душу. І що ми відмовимося від наших суверенних позицій щодо України, права вето, міграції або етичних питань в обмін на членство в їхній партії і фракції", – сказав Фіцо у відео.

Реклама:

У грудні 2023 року Партія європейських соціалістів призупинила членство SMER-SD, а також іншої коаліційної партії Словаччини Hlas після зростання критики їхніх проросійських поглядів, потурання ультраправим і помітного відходу SMER-SD від соціалістичних цінностей.

"Якщо від нас очікують, що ми кудись поїдемо і будемо просто повторювати чужі бажання, навіть якщо це різко суперечить словацьким національним інтересам, то дозвольте мені сказати заздалегідь: дякую, але наші депутати Європарламенту воліли б залишатися незалежними", – додав Фіцо.

У середу депутатка Європарламенту від SMER-SD Моніка Беньова запропонувала припинити переговори з соціалістами ЄС і оголосила, що представить своїм колегам "інший план", який буде "справедливим і автентичним".

Це викликало очікування, що SMER-SD приєднається до "Патріотів за Європу". Однак, згідно з відеозверненням Фіцо, цього не станеться через невідповідність нового об’єднання Орбана лівим або соціал-демократичним принципам.

"SMER як автентична словацька соціал-демократія не може приєднатися до європейських політичних структур, які не мають нічого спільного з лівими і соціал-демократією", – зазначив Фіцо, не кажучи конкретно, про яку фракцію він говорить.

Нагадаємо, група "Патріоти за "Європу", співзасновником якої став Віктор Орбан, формально була створена на початку цього тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: