"Ризикована битва": Зеленський розповів, чому Україна не порушує всі питання мирного плану

Новини — Понеділок, 15 липня 2024, 14:37 —

Президент України Володимир Зеленський пояснив, чому Київ не порушує всі питання свого "мирного плану".

Про це він сказав під час зустрічі з українськими журналістами в Києві в понеділок, 15 липня, передає кореспондент "Європейської правди".

За його словами, Саміт миру – відкритий, і до "формули миру" України інші країни можуть приходити зі своїми пропозиціями.

"І ми повинні бути максимально відкритими, і тоді в нас є шанс залучити не тільки наших близьких друзів з Європи, але й інші країни світу, які нам потрібні. Без них та їхніх пропозицій, хоч і не обов'язково з усіма речами погоджуватись, але ми повинні відкритими до діалогу", – зазначив Зеленський.

Реклама:

Він зауважив, що світ поляризується зокрема навколо України, якщо Київ закриється просто європейським континентом.

"(У такому разі) буде дуже багато різних пропозицій, і тоді ми можемо втратити нашу ініціативу – Саміт миру. Це теж поле бою, але дипломатичне й ризиковане. Треба битися й бути розумними. Про жодний пункт ми не забуваємо. Деякі речі можуть бути спільними – наприклад, повернення полонених та дітей. Цей напрямок можна проробляти на одному майданчику", – вказав Зеленський.

Президент запевнив, що буде чіткий виписаний план, і якщо знадобиться додаткова зустріч, буде ще одна зустріч чи декілька зустрічей.

Водночас Зеленський розповів, що в кінці липня – на початку серпня буде перша зустріч на рівні радників з безпеки, де обговорюватимуть питання енергетичної безпеки. Зустріч відбудеться в Катарі.

Нагадаємо, учасники Глобального саміту миру, що проходив у червні у Швейцарії, оприлюднили спільне комюніке про основи миру, куди увійшли лише 3 з 10 його положень.

Наприкінці червня Зеленський заявляв, що очікує з липня на "нову конкретику" заради миру за підсумками першого установчого Саміту миру.

Читайте також: Що змінить Саміт миру. Пояснюємо реальні наслідки, плюси та загрози після зустрічі у Швейцарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: