Президентка Грузії оскаржила закон про "іноагентів" у Конституційному суді

Новини — Понеділок, 15 липня 2024, 15:26 —

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду з вимогою призупинити й остаточно скасувати дію закону "Про прозорість іноземного впливу", який розкритикували через антидемократичність і подібність до російського.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє грузинський Перший канал.

Парламентський секретар грузинської президентки Георгій Мсхіладзе зазначив, що глава держави вперше звертається з позовом до Конституційного суду Грузії, оскільки закон про "іноагентів" є неконституційним.

"Він суперечить статті 78 Конституції Грузії. У позові оскаржується також низка норм закону, які порушують низку основних прав, гарантованих Конституцією. Цим позовом президентка вимагає призупинення дії зазначеного закону та його остаточного скасування", – пояснив він.

Реклама:
Грузія до 2030 року буде найбільш готовою до вступу в ЄС – прем’єр

Як повідомляє "Эхо Кавказа", народний захисник Грузії Леван Іоселіані також заявив про намір подати позов до Конституційного суду, щоб оскаржити відповідність закону Конституції.

"Громадський захисник обов'язково буде задіяний у цьому процесі. Опрацьовуємо можливість узяти участь у перегляді – чи буде вона у формі висловлення думки "друга суду", чи в якійсь іншій формі", – сказав він.

Подати схожі позови до Конституційного суду збираються й неурядові організації, різні ЗМІ, а також опозиційні депутати парламенту.

Раніше посол Європейського Союзу в Грузії Павел Герчинський заявив, що наразі вступ Грузії до ЄС призупинено через ухвалення "російського закону" – так званого закону про "іноагентів".

Він також оголосив про замороження 30 млн євро на підтримку оборонного сектора Грузії, а США оголосили про перенесення на невизначений термін спільних військових навчань Noble Partner.

Крім того, вперше з 2008 року рішення саміту НАТО не згадало про вступ Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: