Уряд Литви припинить безкоштовне навчання українських студентів за бажанням України

Понеділок, 15 липня 2024, 15:55 - Христина Бондарєва

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських студентів, але деякі університети та коледжі заявляють, що ті все ще зможуть навчатися безкоштовно.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

З 2022 року Литва дозволила українцям, які втекли від війни, навчатися у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. 

Студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його безоплатно, але з вересня цього року ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

У Міністерстві освіти Литви пояснили, що організовують всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, "у відповідь на потреби української держави, у співпраці та без заохочення відтоку мізків з України".

"Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на цей момент немає необхідності переводити навчання в інше місце", – додали в міністерстві.

Починаючи з цього року, українці, які отримали середню освіту і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви, і зможуть подаватися на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Незважаючи на рішення уряду, деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітовта Великого у Каунасі – вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Вільнюський коледж вирішив повністю фінансувати навчання всіх громадян України, які вступили цього року, а також, по можливості, надавати безкоштовні гуртожитки та стипендії.

Вільнюський технічний університет планує покривати 40% вартості навчання громадян України, а Університет Вітовта Великого планує надавати часткові стипендії для покриття витрат на навчання і частково відшкодовувати плату за гуртожиток.

Нагадаємо, нещодавно Литва передала нову партію військової допомоги Україні, включно із засобами протидії дронам, а також перерахувала 1 млн євро на відновлення "Охматдиту" після ракетного удару Росії.