Фон дер Ляєн пропустить саміт Європейської політичної спільноти

Вівторок, 16 липня 2024, 10:14 - Ірина Кутєлєва

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пропустить саміт Європейської політичної спільноти, який прийматиме Велика Британія, на тлі потенційного затвердження своєї кандидатури на другий термін.

[SOURCE]Про це у коментарі Politico розповів речник Єврокомісії Ерік Маммер, повідомляє "Європейська правда".

За словами Маммера, голова Єврокомісії "перебуває у Страсбурзі на пленарному засіданні Європейського парламенту", тому не братиме участі у саміті Європейської політичної спільноти цього тижня.

Саме у день саміту у четвер, 18 липня, члени Європарламенту проведуть вирішальне голосування щодо перепризначення фон дер Ляєн на посаду голови виконавчого органу ЄС.

Крім того, як пише Politico, інші посадовці Євросоюзу не надто прагнуть їхати до Британії через джетлаг після участі у саміті НАТО у Вашингтоні минулого тижня, який до того ж відбувався в умовах спеки, та два саміти ЄС у Брюсселі.

"Це занадто. Лідерам теж потрібно іноді бувати вдома. Тож ми просто приїдемо і поїдемо, тим паче що очікування досить низькі", – сказав виданню на умовах анонімності високопосадовець уряду ЄС.

Інший дипломат країни Євросоюзу також висловив сумніви у значущості саміту у Британії з огляду на те, що новообраний британський уряд перебуває при владі лише два тижні.

"Принаймні це хороший шанс зустрітися з ними", – додав він.

Як відомо, новий прем'єр Великої Британії Кір Стармер, анонсуючи саміт Європейської політичної спільноти, пообіцяв нову еру тісніших відносин з Європою, щоб майбутні покоління могли озирнутися "на те, чого наш континент досягнув разом".

Своєю чергою міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі  казав, що перезавантаження відносин з ЄС є особливим пріоритетом.