Санду залишається лідеркою рейтингів для першого туру президентських виборів

Вівторок, 16 липня 2024, 16:38 - Марія Ємець

Найбільше опитаних мешканців Молдови планують голосувати на президентських виборах цієї осені за чинну президентку Маю Санду – показник її підтримки майже вдвічі вищий, аніж у проросійського лідера соціалістів Ігоря Додона.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", такими виявились результати дослідження громадської думки від Міжнародного республіканського інституту (IRI).

Респондентів запитали, за якого кандидата вони збираються голосувати на президентських виборах восени 2024 року.

34% відповіли, що голосуватимуть за Маю Санду, 18% – за лідера Партії соціалістів Ігоря Додона. Інші кандидати мають 5% або менше, у тому числі лідер популістської та підтримуваної РФ політсили Ілан Шор.

Не визначилися з відповіддю 16% і не пішли б на голосування 4% опитаних.

У Кишиневі відрив між Санду і Додоном ще більший – за них планують голосувати 39% і 10% відповідно, а за Шора серед мешканців столиці голосували би лише 1%. 

Опитування за можливими розкладами у другому турі не проводили.

Нагадаємо, інше опитування, збір даних для якого проводили у лютому, засвідчило, що більшість мешканців Молдови не хотіли б обирати Санду на другий термін, та що у другому турі Санду програла би Додону.

В опитуванні поставили запитання також про парламентські вибори.

Якби голосування проводилося найближчими вихідними, 33% голосували би за партію Санду "Дія і солідарність", за "Партію соціалістів" – 15%, за партію "Шанс", пов'язану з олігархом-втікачем Іланом Шором, – 9%. Не пішли б голосувати 8% опитаних, а не визначилися з відповіддю 14%.

Нагадаємо, одночасно з президентськими виборами у Молдові планують референдум щодо ставлення громадян до вступу у ЄС. Опитування на цю тему свідчили, що думки у суспільстві щодо необхідності такого референдуму на той момент ділилися майже навпіл.