Балтійські держави зробили крок до остаточного від’єднання від енергосистеми РФ і Білорусі

Вівторок, 16 липня 2024, 18:16 - Марія Ємець

Оператори енергосистеми держав Балтії 16 липня сповістили Росію та Білорусь, що з лютого 2025 року від’єднуються від їхньої енергосистеми.

[SOURCE]Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда". 

Литовський оператор Litgrid, латвійський AST та естонський Elering повідомили російського та білоруського операторів, що не продовжуватимуть договір BRELL, термін дії якого спливає у лютому 2025 року.

"У той час три балтійські держави від’єднаються від російської та білоруської енергомереж і приєднаються до континентальної європейської енергосистеми", – зазначив литовський оператор. 

Синхронізація з європейською мережею запланована на 9 лютого, а від’єднання від мереж Росії і Білорусі і тестування роботи ізольованої системи – 8 лютого.

"У нас вже немає ділових відносин, а через шість місяців ми від’єднаємося і приберемо останні фізичні зв’язки з російською і білоруською мережею", – зазначив директор Litgrid Рокас Масюліс.

Сповіщення операторів РФ і Білорусі стало наступним кроком після того, як минулого тижня міністри енергетики Естонії, Латвії та Литви підтвердили наміри синхронізуватись із континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E та від’єднатись від російської в лютому 2025 року.

У квітні 2023 року уперше в історії Литва повністю відключилася від російської електромережі. Тестування тривало 10 годин, електропостачання відбувалося за рахунок місцевих електростанцій, а також імпорту з Польщі та Швеції.