Друга найбільша група Європарламенту закликає покарати Орбана за візит до Москви

Середа, 17 липня 2024, 10:42 - Марія Ємець

Друга найбільша група у Європарламенті – "Прогресивні соціалісти і демократи" – виступили із закликом покарати Віктора Орбана за візит до Москви у час головування Угорщини в Раді ЄС, як і його постійні вето на рішення ЄС щодо України.

Як повідомляє "Європейська правда", до цього у своїй промові в Європарламенті закликала лідерка групи, представниця Іспанії Іратксе Гарсія Перес.

Вона підтвердила незмінну солідарність з Україною та наголосила, що Україна далі потребує повноцінної підтримки "до фінальної перемоги", а Росія має заплатити за завдані збитки.

Також Гарсія Перес жорстко розкритикувала угорського прем’єра Віктора Орбана.

"Нещодавно найбільш помітний очільник нової групи фальшивих патріотів, Орбан, зустрічався з Путіним. Про який мир Орбан хоче говорити з тираном?", – заявила вона. 

"Поїздка Орбана до Москви є порушенням зовнішньої політики ЄС, підривом довіри і принципу щирої співпраці. За це повинні бути наслідки! Орбан має припинити блокувати допомогу ЄС для України, у тому числі кошти на військову допомогу, яку надають країни-члени", – заявила лідерка соціал-демократів.

Нагадаємо, очільник МЗС Естонії заявив, що у ЄС може початися процес бойкоту Угорщини і навіть призупинення її права голосу через те, що прем'єр-міністр Віктор Орбан відхиляється від загальної позиції держав-членів.

У Європейській комісії кажуть, що юридично не можуть позбавити Угорщину головування у Раді ЄС, але можуть бойкотувати його.

Єврокомісія вже вирішила знизити рівень представництва на неформальних засіданнях Ради ЄС під час угорського головування, аби показати невдоволення неузгодженими зовнішньополітичними кроками Віктора Орбана.