Компанія-власниця TikTok програла позов проти Єврокомісії у Суді ЄС

Новини — Середа, 17 липня 2024, 12:51 —

Суд ЄС відхилив позов компанії Bytedance, якій належить застосунок TikTok, проти рішення Єврокомісії визнати його платформою з особливим впливом за Законом про цифрові ринки.

Про це повідомила пресслужба Суду, пише "Європейська правда".

Bytedance оскаржувала рішення Єврокомісії від 5 вересня 2023 року присвоїти їй статус "gatekeeper" – компанії з особливим впливом, що передбачає зобов’язання виконувати серію правил та звітувати про це відповідно до Закону про цифрові ринки (DMA). Окрім Bytedance, такий статус надали також Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Booking i Microsoft.

Суд ЄС відхилив позов. Суд зауважив, що Закон про цифрові ринки був ухвалений ЄС задля забезпечення конкурентних і чесних умов на ринках у цифровій сфері в цілому та для безпосередніх користувачів послуг, які надають гравці цього ринку.

Реклама:

Суд визначив, що Єврокомісія мала усі підстави визнати Bytedance компанією з особливим впливом, зокрема за критеріями про кількість користувачів у ЄС і ринкову вартість.

Суд відхилив аргументи Bytedance про те, що її ринкова вартість пов’язана значною мірою з діяльністю у Китаї, а її вплив у ЄС несуттєвий, та зауважив, що, маючи велику кількість зареєстрованих користувачів з ЄС, компанія має потенціал монетизувати їх.

У рішенні йдеться, що з часу запуску у ЄС у 2018 році TikTok дуже швидко наростив кількість користувачів приблизно до половини кількості користувачів Facebook та Instagram, показники взаємодії з контентом дуже високі і застосунок дуже популярний серед юних користувачів, які проводять там більше часу, ніж в інших соцмережах. 

Також відхилили аргументи Bytedance про нібито порушення її права на захист та принципу рівноправного ставлення.

Нагадаємо, навесні цього року президентка Єврокомісії натякала на можливість заборони TikTok у ЄС. 

На початку липня Єврокомісія звинуватила Meta у порушенні правил Закону про цифрові ринки через її рекламну модель "плати або погоджуйся", що загрожує багатомільярдним штрафом. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: