Україна та Словенія підписали безпекову угоду

Новини — Четвер, 18 липня 2024, 16:48 —

Україна та Словенія підписали двосторонню безпекову угоду у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосила пресслужба Офісу президента, яка також виклала текст угоди.

Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку з боку України підписав президент Володимир Зеленський, з боку Словенії – прем’єр-міністр Роберт Голоб. 

Підписання відбулося на полях саміту Європейської політичної спільноти у Британії. 

Реклама:

Угода передбачає, що Словенія, яка надала Україні вже 13 пакетів військової допомоги, продовжить зберігати поточний рівень підтримки України протягом 10-річного терміну дії угоди, робитиме внесок у навчання українських військових у рамках Місії ЄС EUMAM, а також співпрацюватиме для пошуку джерел фінансування проєктів української оборонної промисловості.

Крім того, в угоді йдеться про поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з оргзлочинністю, розвідки та контррозвідки, гуманітарного розмінування. Також Словенія обіцяє додаткові 5 млн євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму "Зерно з України".

"У документі чітко закріплена всебічна підтримка з боку Словенії майбутнього членства України в ЄС і НАТО", – зазначають у комюніке Офісу президента.

Словенія стала 25-ю країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду.  

Цього ж дня відбулося підписання безпекової угоди з Чехією.

Нагадаємо, у тиждень саміту НАТО були підписані безпекові угоди з Польщею, Люксембургом та Румунією. Також на полях саміту підписали додатковий договір Ukraine Compact - багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: