Суд ООН визнав незаконними ізраїльські поселення на окупованих територіях

Новини — П'ятниця, 19 липня 2024, 17:17 —

Міжнародний суд ООН у консультативному висновку постановив, що поселенська політика Ізраїлю на окупованому ним Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі порушує міжнародне право.

Висновок у п’ятницю, 19 липня, зачитав голова Суду ООН Наваф Салам, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

У висновку йдеться, що розміщення Ізраїлем поселенців на Західному березі річки Йордан і в Єрусалимі, а також збереження Ізраїлем їхньої присутності там "суперечить статті 49 IV Женевської конвенції".

Суд ООН також відзначив, що ізраїльська поселенська політика розширюється, і встановив, що використання Ізраїлем природних ресурсів на окупованих територіях не відповідає його зобов'язанням за міжнародним правом як держави-окупанта.

Реклама:
Суд ООН наказав Ізраїлю зупинити наступ на півдні сектора Гази

Ізраїль захопив Західний берег річки Йордан, Східний Єрусалим і сектор Гази в результаті війни 1967 року. Він вважає Західний берег спірною територією, майбутнє якої має бути вирішене шляхом переговорів, та анексував Східний Єрусалим в односторонньому порядку, що міжнародна спільнота не визнає.

Що стосується сектора Гази, то у 2005 році Ізраїль вийшов з цієї території, але після приходу там влади терористичного угруповання ХАМАС у 2007-му зберіг блокаду. Міжнародне співтовариство загалом вважає всі три райони окупованою Ізраїлем територією.

Слухання в Міжнародному суді ООН відбулося на тлі війни між Ізраїлем та ХАМАС, яку спричинив напад терористів на ізраїльські поселення на півдні.

В окремій справі Суд ООН розглядає позов Південної Африки про те, що ізраїльська кампанія в Газі є геноцидом, який Ізраїль категорично заперечує. До цієї скарги приєднались ще кілька країн, серед яких Ірландія

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: