Партії із заморських територій Франції на з’їзді у Баку заснували "рух за звільнення"

П'ятниця, 19 липня 2024, 18:04 - Марія Ємець

В Азербайджані за підтримки Баку пройшов з’їзд пронезалежницьких політсил та рухів із заморських територій Франції, під час якого вони оголосили про заснування "руху за звільнення колоній".

[SOURCE]Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда".

З’їзд проходив 17-18 липня у Баку, у ньому взяли участь близько 20 партій та рухів із Корсики, Французької Полінезії, Антильських островів та територій у Карибському басейні. 

Подію назвали "Конгресом рухів за незалежність територій, колонізованих Францією", а за її підсумками підписали фінальну декларацію щодо створення "Міжнародного фронту за звільнення французьких колоній".

У ній учасники заявили про осуд "колоніальної расистської і репресивної політики Франції" та окремо відзначили "ключову роль Азербайджану у процесі деколонізації", а також заявили про наміри скласти план дій і донести його до міжнародних організацій. 

На додачу, під час цього з’їзду заявили про створення стипендіальної програми для вихідців із французьких заморських територій, щоб вони могли навчатися в університетах в Азербайджані.

Нагадаємо, у травні Азербайджан організував конференцію "про право Французької Полінезії на деколонізацію" з представниками політичних партій цієї заморської території Франції, це сталось на тлі звинувачень Парижа про втручання Баку у справи країни.

Під час заворушень у французькій Новій Каледонії минулого місяця очільник МВС Франції Дарманен заявив, що частина причетних до цього пронезалежницьких сил має зв’язки з Азербайджаном. У Баку відкинули звинувачення. 

Телеканал Europe 1 у своїх матеріалах згадує, що ще у 2023 році Азербайджан запрошував до Баку представників пронезалежницьких сил з французьких заморських територій Мартиніка, Гвіана, Нова Каледонія та Французька Полінезія. За підсумками того з’їзду сформували "Бакинську ініціативну групу" з метою підтримувати "рухи за звільнення від колоніального панування".