Блінкен: Іран здатен за "тиждень-два" розробити матеріал для ядерної зброї

Новини — П'ятниця, 19 липня 2024, 21:02 —

Державний секретар США Ентоні Блінкен попередив, що Іран "протягом тижня-двох" здатен виробляти розщеплюваний матеріал, який використовується в ядерній зброї, підкресливши занепокоєння ядерною програмою країни.

Як повідомляє "Європейська правда", ці коментарі Блінкена прозвучали на безпековому форумі Aspen Security Forum у Колорадо.

Держсекретар у виступі заявив, що через розвал так званої іранської ядерної угоди Тегеран нині прискорено нарощує потенціал цієї технології.

"Замість того, щоб бути принаймні за рік від прориву у виробництві розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, він (Іран. – Ред.) зараз, імовірно, перебуває за тиждень-два від цього", – сказав Блінкен.

Реклама:
США покарали Іран через нарощування ядерної програми

Він уточнив, що Іран ще не розробив ядерну зброю.

Згідно з останніми даними Міжнародного агентства з атомної енергії, Іран планує ввести в експлуатацію додаткові центрифуги на своїх ядерних майданчиках у Фордо і Натанзі, що вже засудили Велика Британія, Німеччина та Франція.

Як відомо, в межах угоди 2015 року, від якої тодішній президент США Дональд Трамп відмовився у 2018 році, Іран обмежив свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій.

Трамп знову ввів санкції США проти Ірану, що призвело до відновлення Тегераном раніше заборонених ядерних робіт і відродило побоювання США, Європи та Ізраїлю, що Іран може прагнути до створення ядерної бомби.

Іран заперечує наявність таких амбіцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: