У Швеції бабусі та дідусі можуть отримувати гроші за догляд за онуками

Вівторок, 2 липня 2024, 10:37 - Христина Бондарєва

У понеділок у Швеції набув чинності новий закон, який дозволяє бабусям і дідусям брати оплачувану відпустку по догляду за онуками до трьох місяців першого року життя дитини.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство AP.

Це сталося через 50 років після того, як скандинавська країна стала першою у світі, яка запровадила оплачувану відпустку по догляду за дитиною для татів, а не лише для матерів.

Відповідно до закону, батьки можуть передати частину своєї допомоги по догляду за дитиною бабусям і дідусям дитини. 

Згідно з даними Агентства соціального страхування, державного органу, який адмініструє систему соціального страхування, батьки можуть передати максимум 45 днів, тоді як одинокий батько може передати 90 днів.

У Швеції державна допомога виплачується протягом 480 днів, або близько 16 місяців, на кожну дитину. З них компенсація за 390 днів розраховується на основі повного доходу людини, тоді як за решту 90 днів люди отримують фіксовану суму в розмірі 180 крон ($17) на день.

У Швеції існують також інші пільги для батьків – вони можуть працювати скорочену тривалість робочого дня, поки дитині не виповниться 8 років, а державні службовці можуть працювати скорочену тривалість робочого дня, поки дитині не виповниться 12 років.

Раніше повідомляли, що Швеція, Норвегія та Ісландія пропонують найбільш сприятливу у Європі політику для молодих родин.