Орбан просив Зеленського про вигідне РФ припинення вогню та "вдячний за відповідь"

Новини — Вівторок, 2 липня 2024, 14:07 — ,

Під час переговорів із Володимиром Зеленським у Києві у вівторок прем'єр Угорщини Віктор Орбан просував ідею невідкладного перемир'я, яка є у всіх проросійських "мирних планах", але не став наполягати на ній. 

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

У заявах для преси після закінчення двосторонніх перемовин лідер Угорщини визнав, що пропонував українському колезі невідкладне припинення вогню на тій лінії зіткнення з російськими військами, яка є зараз. 

Орбан наголосив, що не є противником також українських планів завершення війни, але вважає їх занадто довгими в реалізації.

Реклама:

"Я розповів пану президенту, що його ініціативи потребують багато часу через правила міжнародної дипломатії. Тому я попросив пана президента подумати про те, чи не можна вчинити трошки інакше: зупинити вогонь, а потім вести перемовини з Росією, адже припинення вогню пришвидшило б темпи цих перемовин", – сказав Орбан.

Утім, Віктор Орбан підкреслив, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.

"Я дуже вдячний президенту за його відверту думку щодо цього питання", – заявив він, пообіцявши передати почуте іншим лідерам Євросоюзу. 

Зауважимо, що президент Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання, однак він наголосив на тому, що Угорщина підтримала мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.

"Угорщина взяла участь у першому Саміті миру і підтримала комюніке саміту, і це говорить про готовність Угорщини бути ефективною заради повернення реальної довготривалої безпеки", – сказав Володимир Зеленський.

Як повідомляла "ЄП", за підсумками переговорів у Києві Зеленський і Орбан домовились працювати над угодою про двосторонні відносини, які зніме двосторонні проблеми.

Орбан також пообіцяв відкрити та фінансувати роботу першої української школи в Угорщині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: