Президент Азербайджану хоче допомогти заморським територіям Франції "стати вільними"

Новини — Неділя, 21 липня 2024, 10:43 —

Президент Азербайджану Ільхам Алієв напередодні пообіцяв допомогти заморським територіям Франції здобути незалежність.

Заяву Алієва наводить Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Свої коментарі Алієв зробив на медіа-форумі після проведення в Баку конгресу, на якому зібралися групи, що виступають за незалежність Нової Каледонії та інших французьких територій.

"Ми будемо підтримувати вас доти, доки ви не станете вільними", – сказав президент Азербайджану, додавши, що французькі території все ще є "об'єктом колоніалізму".

Реклама:

"Деякі країни все ще страждають від цього. Коморські острови, Майотта все ще перебувають під колоніальним керуванням. Наш обов'язок – допомогти цим країнам звільнитися від цього огидного пережитку минулого", – додав він.

Раніше цього тижня в Азербайджані пройшов з’їзд пронезалежницьких політсил та рухів із заморських територій Франції, під час якого вони оголосили про заснування "руху за звільнення колоній".

Під час заворушень у французькій Новій Каледонії очільник МВС Франції Дарманен заявив, що частина причетних до цього пронезалежницьких сил має зв’язки з Азербайджаном. У Баку відкинули звинувачення. 

Телеканал Europe 1 у своїх матеріалах згадує, що ще у 2023 році Азербайджан запрошував до Баку представників пронезалежницьких сил з французьких заморських територій Мартиніка, Гвіана, Нова Каледонія та Французька Полінезія. За підсумками того з’їзду сформували "Бакинську ініціативну групу" з метою підтримувати "рухи за звільнення від колоніального панування".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: